Pembaca Setia

Status

Ready To Convocation =)

Wednesday, September 2, 2009

Tak faham aku 1


bagi kaum hawa..
boleh tak terangkan apa fungsi tudung sebenarnya bagi kau orang?



sebab aku tengok,
tudung ni macam sekadar keperluan saja..
bukan kemestian.. kewajipan..

maksudnya disini ialah,
bila perlu je akan digunakan..
bila hang out dengan kawan-kawan,
tak perlu lah pakai..

bila nak bergaya dengan sesuatu pakaian
yang kononnya up to date,
tak payahlah pakai..


dari segi pemerhatian aku,
macam tu lah..
adakah benar?
jika tidak, apa alasan kau orang?

lagi satu, pemakaian..
kenapa bila ada hari-hari penting saja,
baru nak berpakaian menutup aurat?
kenapa hari-hari biasa tidak?
tayang sana, tayang sini..
or sejak dari kecil,
dah dididik supaya berpakaian macam tu?
jadi aku tak boleh nak salahkan kau orang lah..
lagipun manusia bukan perfect..
kubur pun lain-lain..



tapi yang menjadi masalah ialah,
kami yang melihat ni..
macam mana nak elakkan dari ikut sama melakukan dosa kecil/besar?
tak tegur, kita berdosa,
dah tegur, kecil hati pula.. aduh!
sakit kepala bila fikirkan..

ada kawan aku cakap, bila ternampak,
tutup saja mata..



cuba la kau orang bayangkan,
kalau tengah jalan kaki, boleh lah terima ya tak?
habis kalau memandu?
nampak pula awek menonggeng dengan balak ke,
nampak awek lintas jalan ke,
takkan nak tutup mata??!



nasib baik lah hukum ni ringan sikit..
sekali pandang tak apa..
jangan pandang kali kedua..
hehehe =)

kaum HAWA ada pandangan?
marilah komen sikit..
bagi pandangan bagi kaum ADAM yang tak tahu ni ;D

24 comments:

QueenMIA said...

perpandukan pade prinsip seseorang tuu. tapi, ramai yang pakai tudung sebab tuntutan agame, ade sebab pakse. yang pakse tulah yang dok pakai ketat ketat. ishhh, subahanallah. tapi, yang free hair pulakk. mungkin nak tunjuk rambut dye yang rebonding tuhhh. AHAH. ok, maap. saye tak pakar. pendapat saje ;))

fiiQ said...

thanks ;D
ada juga yang pakai tudung,
sekadar suka2..
sebab nampak kena dgn pakaian yang dipakai..
lepas tu,
pakai plak pakaian yang menjolok mata..
astaghfirullahhalazim..

macam mana tu?
mula2 pakai tudung..
patu bukak, dedah sana sini..
mana satu nak percaya ni?
mana satu nak tengok ni?
adakah yang bertudung itu benar?
adakah yang dedah itu benar?

nenek™ said...

ni depends on mentaliti individu r.. kalo kite basuh kaw2 pn blom tntu yg x btudung nk pakai tudung..ini realiti..jd kt kwn baik aku sndiri.. die nk jadi hot konon nye..at last buang tudung.. aku xske ceramah pnjang2,sbb tntg mnjaga aurat ni dri kecik kite dh dididik.. tntg dosa dan hukum sume dh tau..aku relate kn pemakaian tudung dgn kcntikan die..alhmdlh die bole trme..mybe die tlalu obses dgn kecntikan..xpsti la die pakai tu iklas or x.. yg pasti lme kelamaan die akn bole trme spenuhnya..amin

sharifah nur liyana alidrus said...

cerita pasal aurat ni memang takkan habis:

1) aurat lelaki dengan lelaki
2) aurat perempuan dengan perempuan
3) aurat perempuan dengan lelaki
4) aurat anak perempuan dalam keluarga
5) aurat anak lelaki dlam keluarga
6) aurat seorang ibu dalam keluarga
7) aurat seorang ayah dalam keluarga
8) aurat seorang anak lelaki dengan anak perempuan yang muhrim

banyak lagi.. but.. kene ingat, kita tak boleh salahkan perempuan yang tak bertudung sepenuhnya, dosa tetap dosa, bagaimana dengan org yang melihatnya?.. bernafsu?, tak bernafsu? dari situ juga akan jatuh berdosa atau tak berdosa. adakah anda menasihatkan kawan anda?.. kalau belum anda juga sudah berdosa kerana anda tak menjaga sedara seislam anda.

hmm myb mereka terlalu obses terhadap kecantikan dan fesyen..if bertudung x up to date la..n ad y bertudung tpi fesyen tah pape...baju ketat sluar ketat..mereka terlalu mahukan kecantikan sehingga lupa akan larangan-Nya dan perintah-Nya...mudah-mudahan mereka buka hati untuk melakukan perintah-Nya.

tapi ade jgk jenis nk tggu iklas baru nk pakai...ni terjadi pada kawan sy sdri..die ckp dri xiklas baik xpayah pakai..Ikhlas atau tidak untuk memakai tudung adalah satu persoalan yg sangat tidak relevan.sebagai umat islam,kita kena fhm..kalau nak tunggu ikhlas tuk pakai tudung,sampai ble2 pun rasanya kita tak bole buat.

cuba amik contoh,seorang isteri yg perlu memasak setiap hari ntuk suami.Melayan suami itu wajib,so klau nak di ikutkan pada "ikhlas",if you all duduk kat tempatseorang isteri n kena masak ari2,perlu ke ikhlas itu duduk pada tempat yg pertama?Fikir2 kan lah.kalau nak tunggu ihlas,berlapar la suami anda.hehe

Tentu la jawapan nya tidak.melayan dan memenuhi kehendak suami la yg ada pada tempat teratas sekali.Itu wajib ye.

so dlm permasalahan ni,jgn meletakkan ikhlas pd yg teratas sekali,tapi pikir la tentang kewajipan yang telah termaktub dlm Al-quran..


Lelaki juga kene ingat, aurat lelaki begitu mudah di tanyangkan, contoh : ketika bersukan. berseluar pendek.

jangan lah menunding jari kearah satu kaum, sampai kiamat tidak akan habis, apa yang paling penting, perbaiki diri sendiri dan nasihat menasihati. Kita bercakap memang pandai tetapi nak buat memang susah, dan manusia tak lari dari kesalahan.

satu lagi lelaki la patut mainkan peranan contoh nye as a ayah kte patut larang ank2 kite y ppuan bgitu juga dgn abg or adik2 lelaki..u all ptut larang adik2 or akak2 korang dri sume tu...korg kne igt dorg sume tu tnggjwb korng..

tapi kan klu y pakai tudung to hope korang pandai la jge pemakaian..ikutlah perspektif pemakaian islam y sebenrnya..

fiiQ said...

wah! panjang lebar.. lengkap ;D
thanks!

tetapi saya sebagai lelaki,
saya mengaku awal2 bahawa saya memang tak suke memakai seluar pendek..
pis pis kacang pis ;D

nasib baik adik badik aku byk yg pakai tudung..
masalah skrg dluar la..
macam bandar.. expo dan sebagainya..

belum masuk je da jmpe orang2 camtu..
aku rasa trend dididik pakai tudung dari kecil tu da hilang la..
masa sekolah je pakai..
kat rumah bukak juga..
sebab memang susa la skrg nk jmpe org camtu..

aku tengok kat bazar tu,
selamba rock je seorang ppuan,
pakai sluar pendek, ala2 hawaii tu..
adess! pada dorang memang ar xplik..
bg ak la, mcm pelik je..
bkan ke sluar2 camtu dipakai di dalam rumah..
boleh plak pkai kat tmpt awam..

sekarang ni tak taw nk salakan sapa..
nak ditegor sala, tak ditegor pon sala..
nak diluah mati mak, nak ditelan mati bapa..
peribahasa ni betul ke?
huhuhu! hentam sajalah..

sharifah liyana said...

ok gud r sbb klu kat tmpt sy bljr ni ramai gile laki2 klu tyme maen bola berseluar pendek..dah la nk jd cikgu tpi awl2 dh tunjuk teldan xbaek..

biasalah semakin maju ngra masyarakat pn makin maju either maju kearah ke baikkan or keburukkan..tpi at least tuk mendidik sesorg mesti mula dri mulanya..klu y jdi cm tu mse kecik je pakai tudung ms rmah bukak,,.org y utama ptut mainkan peranan penting ayah lah..ape gunanya seorang ayah klu nk nshat ank lakukkan kebaikkan pn xleh...

y berlakuny kat bazar tu disebabkan rakyat kita y terlalu mahukan pembangunan..ok bile berlakunya pembangungan mslah sosial aoutamtik akan meningkat...mulalah budaya2 luar budaya kafir laknat tu meracuni fikiran kita..disini y perlu ada adalah tahap keimanan sesorang itu....contoh stdnt y bljr di ngra y komunitinya mmg kafir if imannya kuat maka insyALLAH xakan terganjaklah pendiriannya terhdp islam..begitulah sebaliknya...so xkire kat mne2 klu iman kita lemah mmg kita xblh elak..so phm2la apa y ptut dlkukan utk mningktkan thp keimanan kita utk megelak sume ni happend...

ok fine kite pn taw kan dlm berdkwah or menasihati ni in islam ada cara nya rite...mula dengan mulut..klu xleh perbuatan n last skli klu kite xmmpu jgk lakulahnya dengan hati iatu berdoa..walaupun dorg slahkan kita tegur mereka at least dah terlepas tanggjwb kita as a hamba ALLAH di dunia ni.....klu la kita xmampu nk tgur dgn mulut kita guna cra perbuatan tu tunjuk contoh y baek..last skli klu dh xleh nk bt ape2..bnyk2 kanlah berdoa agar ALLAH membuka hati dorang tu utk mlkukan kebaikan mematuhi setiap perintahNya dan meninggalkan segala laranganNya..hm klu ad salh tolang betulkan ye....

fiiQ said...

yup!
setju..
dengan pembangunan yg kian maju,
dan pemikiran anak remaja yang terlalu terikut2 fesyen terkini..
menyebabkan 'kita ni orang islam'
hanya sekadar di bibir saja..
tapi perbuatan.. oh jaoh sekali..
hukum tu pun takut didunia je..
kat akhirat tidak..

pasni boleh la buat hukuman baru..
barangsiapa yang tak menutup aurat, akan ditangkap..
hohoho!

barulah ramai yang akan menutup aurat.. tapi kalau buat pon,
pakai tak ikhlas buat pe..
macam skola, itu wajib tu..
rasanya kalau tidak diwajibkan,
ramai agaknya yang akan open hair..

macam manalah negara malaysia yang kononnya negara islam,
tetapi kebanyakannya tidak menunjukkan ciri2 sebagai umat islam..

kadang2 yg melayu,
dah tak nampak macam orang melayu dah..
yang islam pun sama dah..
subhanallah..

QeMa said...

dear fiiq~
it depends.
yg penting hati.
klu nk debatkn smpai bile2 xkn abes. hehe.

fiiQ said...

ini bukan debat dear ;)
tapi pandangan..
sekadar meluahkan apa yang tersirat..
kekekeke!

baru merdeka jika dapat merubah orang2 macam ni..
ehehehek!!~

Melz said...

bagus²

fiiQ said...

ape yg bagus?
kekek ;Ds

sharifah nur liyana alidrus said...

yup btol2..mlysia ni nme je ngra islam..tpi x aplikasikan islam y sebenar-bnrny..tgk sje para pemimpn adakah menciri kan islam..para2 isteri mereka?...bagaimana pemakaian anak2 dan isteri mereka???its berlandaskan pemakaian dlm islam...??klu pemimpin mcm tu cmne rkyat nk elok..suami/ayah pemimpin kluarga..pmbsr ngra plak pemimpin ngra..so if elok our2 pemimpin ni insyALLAH elok la gnrsi y lahir tu...juz my opinion la sy xmksdkan spe2..^_^

satu agi org mlysia pentingkan nm melayu nop islam...melyu bkn bermksd islam..tpi islam terdiri dri smua kaum...so xheran la klu mlyu y islam atas nmnye saje x aplikasikan islam dlm khidupan dorg...tpi sdih gile222 la tgok org skrg espcially rmje..

fiiQ said...

yup.. stuju!!
pendidikan kurang..
so dorang brani je langgar larangan agama..

kalau kat rumah tu kira ok la kot..
ni smpai menunjuk2 kat public..
isk2! dah la dia buat 1..
tambah kita yg lihat..
+tak tegur.. kita juga kena..
haish!
manusia2~~

Ain said...

SALAH R.PNDG SKLI RZEKI.2X RZEKI.3X CATAT LAK OLEH MALAIKAT PNCATAT AMALAN BURUK.FAHAM ;D

fiiQ said...

oh eake?
2 kali rezeki..
boleh la tengok canie ;D

Ain said...

aceh! gatai punyer woranggg!
hahaa!!

fiiQ said...

eh?
td die yg ckp leh tgk..
patu mara kita plak..
kekeke ;D

shakinah said...

fiiq matanglah!
:D

tudung ni depends on orang dia.
ada yang kena paksa sebab rules famili.
ada yang dah biasa dari kecik.
ada yang memang sukaaaaaaa tudung.
ada yang berlakon.
ada yang niat sebab allah.

:)

fiiQ said...

uish! jangan lah macam tu..
tudung tu memang da satu kewajipan..
aurat tu..
pelik betul kan tudung ni diperlekehkan je..
adeh~

~hannaicha~ said...

yess..sy nk komen gak psl mende ni..hmm,mmg rmai gurl di luar sane yg mkin rmai bukak tdung..n tmsuk gak frens yg sy knal..i dunno y, bg mreka tdung skang hanyala fesyen kot..mcm lam mespes..sy xpuas hati sbb ader gbr dorg kai tdung..n at da same tyme ltak gbr yg xkai tdung skali..ngn rmbutnye di dye n di colored cm omputeh..i know..im not perfect..but pmpuan skang amat mmntingkan kecantikan luaran shj..sy sndiri kalo ade yg memuji kita chantek..or cun or wat-eva..of coz..kite cpt cair..but we haf to set in our mind..kecntikan luaran xmnjamin pape..the most beautiful thing is..our heart..maybe parents skang xcm dlu2..dlu tiap kali kalo sy kluar umah..if am forgot to wear my tdung..sy da kna cubit ngn my mum..he!tp skang..mak ayah...memilih bersikap trbuka..of coz mende ni xley dpksa..hak individu..but kalo parents strict..of coz anak2 akan lbih phm n tahu dorg nye tggungjawb..kalo mukan parents yg mmbntuk..sape lg yg nk ajar depa sume tu?ckgu2?or ustazah?patutnye...tggungjawb mmbentuk tu di tgn parents..sbb sape yg melahirkn?drp siapa benih tu terjadi maka terhasil la kite..ye x?nauzubillah...smoga kita hri ini lebey baik drp hari semalam...aminn =)

fiiQ said...

wah~ panjang lebar ye..
hihihi! cubit sikit :P
ngee ! memang tak dinafikan parents la yang wajib membentuk anak2, dan bukannya orang lain..
setuju sangat.. tapi bila parents strict sgt, itu yg byk tjadi lari dari rumah, ikut pakwe, ikut kawan, dan sebagainya.. tak tahu cane nk membentuk lagi ntah.. kita sbgai kawan patut menolong juga dalam perubahan ini.. sebab budak2 skrg lebih dengar ckp kawan drpd ibu bapa sndiri.. yup! sangat pasti.. ini kerana masa bersama kawan, lebih byk dari bersama keluarga.. so.. renung2kan.. dan selamat beramah ~

miez said...

urm... ley k0men kan...

agak tercuit la ati bile aku bace ni..
aku pakai tudung sebab kene paksa ngan parents aku..kalu xpakai..xley keluar rumah.. nak cakap ape lagi kan.. bile da kua tue aku bukak la..

aku cakap bukan aku nak bangga aku uat salah..
cume..kadang2 terpikir gak sampai bile nak camni kan..kesian kat mak ayah aku..tp tah la..bukan nak show rambut ak cantek ke ape..sebab rambut aku memang xcantek pon.. cume..ak xley nak berubah lagi la..perangai aku pon xmacam perangai owg pakai tudung..cube kalu owg 2 pakai tudung tapi isap rokok..camane k0rg pandang die.. ak cakap sebab aku penah nampak..adeh..uat malu owg pkai tdung jew.. lagi satu..nak tanye..ape perasaan korang..gurl pakai tudung..tapi..bile keluar ngan balak..dok pelok2 pegang2 tangan.. pada aku.. nak pakai tudung bia ikhlas.. jangan la buat camtu.. buat malu kaum la.. adeh... k0rang mesti penah tengok kan.. orang pakai tudung labuh kene tangkap basah.. adeh.. ape nak jadik la.. huhu.. tah la..

aku cakap berdasarkan pengalaman aku sendiri.. aku akan pakai tudung bile aku da betul2 berubah..bile aku ley tinggalkan s0cial life aku skrg..tula.. kalau da start mencuba.. susah nak kembali ke pangkal jalan... pada semua yang baca ney.. ingat la.. jangan berani mencuba membuat d0sa..walaupun sekali.. k0rang akan menyesal.. d0akan aku terbuka hati..

miez said...

urm... ley k0men kan...

agak tercuit la ati bile aku bace ni..
aku pakai tudung sebab kene paksa ngan parents aku..kalu xpakai..xley keluar rumah.. nak cakap ape lagi kan.. bile da kua tue aku bukak la..

aku cakap bukan aku nak bangga aku uat salah..
cume..kadang2 terpikir gak sampai bile nak camni kan..kesian kat mak ayah aku..tp tah la..bukan nak show rambut ak cantek ke ape..sebab rambut aku memang xcantek pon.. cume..ak xley nak berubah lagi la..perangai aku pon xmacam perangai owg pakai tudung..cube kalu owg 2 pakai tudung tapi isap rokok..camane k0rg pandang die.. ak cakap sebab aku penah nampak..adeh..uat malu owg pkai tdung jew.. lagi satu..nak tanye..ape perasaan korang..gurl pakai tudung..tapi..bile keluar ngan balak..dok pelok2 pegang2 tangan.. pada aku.. nak pakai tudung bia ikhlas.. jangan la buat camtu.. buat malu kaum la.. adeh... k0rang mesti penah tengok kan.. orang pakai tudung labuh kene tangkap basah.. adeh.. ape nak jadik la.. huhu.. tah la..

aku cakap berdasarkan pengalaman aku sendiri.. aku akan pakai tudung bile aku da betul2 berubah..bile aku ley tinggalkan s0cial life aku skrg..tula.. kalau da start mencuba.. susah nak kembali ke pangkal jalan... pada semua yang baca ney.. ingat la.. jangan berani mencuba membuat d0sa..walaupun sekali.. k0rang akan menyesal.. d0akan aku terbuka hati..

fiiQ said...

btol la tu !
saya sangat2 menyokong pendapat anda..
nak pakai bia ikhlas dari hati..
jangan paksaan..
nanti jadi la camtu..
pakai tudung, berplok..
isap rokok..
tangkap basah..
ronggeng dan sebagainya..
malu jew..
adush ~

tapi jangan bangga membuat dosa..
sebab syurga dunia hanya sementara ;)

-P.S-

Sesetengah Gambar Yang Diambil
Bukan Hakmilik Saya !!

Terima Kasih Kepada Google !!

Permainan