Pembaca Setia

Status

Ready To Convocation =)

Thursday, December 30, 2010

Origami

hoho petang-petang hari tengah tak ada kerja,
ini lah kerja yang aku buat.

buat apa lagi, origami la.
sekarang nak belajar, bukannya susah.
segalanya di hujung jari.
hehehe ! meh tengok aku buat  
BUNGA LILY

tadaa ! hahaha
cantik tak? amateur tak apa..
tak salah =)
hehehe ! lepas ni nak cuba buat benda lain pula.
simple, tapi menarik.
selamat mencuba =)

Salin Baju

hari ini aku nak cerita pasal kuda aku pula
aku pakai kuda ni sebab nak praktikal..
takkan nak naik kuda besar,
takut letak motor bersepah,
diculik oleh penculik pula nanti..
hehehe =)

1st, masa dapat pakai motor ni,
baju dia warna hijau
macam ini lah warnanya

yang ini kasut pinjam,
bukan aku punya..
hehehe !

lepas dah pakai hijau,
tukar selera pula pakai warna hitam putih..


hitam putih ni memang cantik,
tapi masa lepas pakai 2-3 minggu,
dapat baju hitam baru pula,
kebetulan member punya motor kemalangan,
tak ada cover set,
so aku jandakan lah cover set aku ni..


lihatlah beliau
selepas aku sarungkan dia baju baru
hitam saja semua =P


nampak macam simple sangat..
tak ada kemeriahan langsung..
tu yang aku nak tukar baju dia lagi tu..
aku tengah cari baju warna merah..
siapa-siapa ada berminat nak tukar,
boleh la telefon aku ya..
hehehe =)



gambar sebagai rujukan..
tunggu kemunculannya =)

Tuesday, December 28, 2010

Tahun Baru

Tik Tok Tik Tok
membilang hari 
untuk mengucapkan
SELAMAT TAHUN BARU
kepada kau orang semua =)




hehe 
apa azam baru?
apa barang baru?
semuanya baru?
hehe

kita tunggu..

Wednesday, December 22, 2010

Wayang

bagi kau orang yang belum tengok
cepat-cepatlah tengok ya.
cerita ni memang best,
daripada awal cerita,
sampai habis boleh dikatakan asyik gelak saja.
Hehe =)

1st day tayangan dah pergi tengok dah =)
CONFIRM best !
lepas tu cerita aku tengok
baru-baru ni ialah


cerita ni pun boleh tahan
setiap adengan cerita dia,
aku tertunggu-tunggu nak tahu apa kesudahannya.
memang best la,
flow cerita dia tak bosan.
huhu =)
ada bakat jadi pengkritik ni,
cehwah !




Tuesday, December 14, 2010

Sepetang

apa aku nak letak kat entri kali ni
aku pun tak tahu
makin hari makin tak ada cerita aku
nak berkongsi dengan kau orang semua

erm, setakat ni,
Alhamdulillah, skill programming
aku ada terasah sikit.
tapi nak buat cantik-cantik tu tak ada lah,
tapi berfungsi tu, InsyaAllah.
Hehehe !
tapi tak ada orang yang tiba-tiba pandai kan,
melainkan ada usaha untuk berjaya.
bakat terpendam atau keajaiban tu terkecuali.
kueng3 !
perancangan lepas habis praktikal ni,
mungkin aku nak kerja dulu kot,
takkan nak terus sambung kot,
tekanan jiwa aku nanti dibuatnya.
tapi niat nak sambung tu memang ada,
dan semakin membara-bara.
hehehe !

nak sambung kat mana,
itu tak tahu lagi,
tunggu dan lihat sajalah,
ada rezeki, adalah.
Amin.

sebelum sambung menyambung,
aku dengan batch aku ada plan sikit,
kita orang plan nak bercuti ke Port Dickson.
tempat? erm... cadangannya chalet je,
tapi aku nak percutian kali ni
lebih bermakna, ya lah kan,
maybe ini kali terakhir kita berjumpa,
lepas ni masing-masing bawa haluan sendiri,
ikut family ke, kerja kat tempat asal ke,
kahwin ke, siapa tahu?
hehehe !


so memang terBAIK punya la percutian ini aku nak buat.
so aku harap segala perancangan berjalan dengan lancar,
kita merancang, tuhan tentukan segalanya.
InsyaAllah. dengan izinNya,
semuanya akan baik-baik saja =)
oklah, sambung lagi nanti.
~ Assalamualaikum ~

Monday, December 6, 2010

Praktikal Part 4

tik tok tik tok.
Praktikal ku dah nak habis.
Wehe !
Boleh lah aku bangun lambat,
keluar jalan-jalan dengan kawan-kawan,
karaoke-karaoke, tidur lambat,
berlagak sikit macam pengganggur yang berjaya.
Wahahaha !

Selamat tinggal alam pekerjaan (buat sementara)
Kelak kita ketemu lagi =P

Tuesday, November 23, 2010

Praktikal Part 3

Menghitung hari,
detik demi detik
bila nak habis.
Aku rasa, pergi kelas, 
belajar lagi best,
daripada duduk dalam ni,
buat benda yang separuh aku boleh buat,
separuh aku dipaksa buat sampai boleh.
Argh ! Pressure gila kot.

Cepatlah masa berlalu,
Cepatlah, aku dah pressure duduk dalam ni
lama-lama.
Aku rindu suasana riuh,
aku rindu lepak-lepak kat warung,
dengan kawan-kawan,
lepas kelas, minum-minum,
karaoke bila bosan.
=(

Thursday, November 18, 2010

Praktikal Part 2

Fuh nasib baiklah ada rumah sewa kan,
kalau kena ulang-alik Melaka-Muar,
reput tulang pinggang aku.
Hehe ! Jenis reti bangun awal,
boleh lah juga cerita,
ni kalau bangun pukul 8,
office hour pukul 8.30,
jenis apa tu?
hehehe !

tadi aku bangun pukul 7.50am,
aku ingatkan aku dekat Melaka (cover-cover)
padahal malas nak bangun,
aku paksa juga badan aku bangun
pergi kerja, even jauh.
Pukul 8.05am aku keluar rumah
bergerak ke Melaka.
Zup Zap Zup Zap,
dah sampai,
nak tahu pukul berapa?
pukul 9.00am !
hahaha !
nasib baik bos tutup pintu,
kalau tak,
memang kena tanya asal lambat =p
Sorry boss, rumah jauh kat Muar,
hehehe !
hari ini dan esok saja aku ulang alik
sebab 2 hari saja kerja,
malas pula nak duduk rumah Melaka,
tak ada apa-apa kat sini.
Bosan bosan belaka =)


oklah, sampai sini cerita,
sambung buat kerja dulu
Salam ~

Monday, November 15, 2010

Konvoi Mersing

aku bertolak dari Muar - Pagoh jam 5.30pm (13hb)
perjalanan agak menghampakan sebab
petang tu boleh hujan pula.
Huhu ! Berteduh dekat RnR Pagoh.
Lepak-lepak sambil tunggu member dari Pagoh sampai,
dapat jumpa member baru.
Dari Melaka nak balik JB ~
OK-OK sambung cerita.
Oleh kerana hujan tidak juga mahu berhenti,
atau tiada tanda nak berhenti,
kami semua nekad meneruskan perjalanan.
Bertolak dari RnR tu dalam pukul 7.30pm rasanya.
Redah punya redah,
turun Air Hitam(S)
untuk berjumpa dengan budak Kluang.
Dia orang dah tunggu kat sana.

Sampai saja di Kluang, non-stop,
terus tembak pergi Mersing.
Hujan masih lagi tiada tanda hendak berhenti.
Tapi  nasib baik renyai, tak lebat.
Walaupun begitu, tak patahkan semangat kita orang
untuk sampai ke Mersing.
Huhuhu !
Motor ni kalau berjalan ramai-ramai,
especially secara konvoi,
memang tidak terasa jauh.

Har ! Tertinggal satu cerita,
aku pergi sana bukan naik 'bini' aku,
tapi aku bawa 'bini' orang,
itu dia.
belah kiri. Haha !
'bini' orang ni, kuat minum petrol,
mana tak nya, perut kecilsaja, 
jadi kena lah selalu tuang petrol.
so far, memang best naik motor ni,
ini yang semangat nak ambil satu ni.
Hehe ! tapi ada satu kelemahannya setakat ni lah,
iaitu seat dia agak leper lepas tu keras.
Kematu kot punggung duduk lama-lama.
Tak macam 'bini' aku Rx-Z tu.
walaupun besar, seat dia best,
tak kematu punggung jalan jauh-jauh.

Ini ada serba sedikit gambar konvoi
Itu saja kali ini punya cerita,
lain kali kita sembang lagi ya =)
wah letih mahu rehat dulu
Salam ! =)

Thursday, November 11, 2010

Praktikal

tik tok tik tok
ganjillah (bukan genap) sebulan aku praktikal
dan memulakan hidup aku sebagai seorang perantau
di Melaka ini

ceh ! ayat tak boleh tahan,
impian untuk merantau,
memang menjadi impian pertama terutamanya
bagi kaum Adam lah,
kaum Hawa ni kurang sikit,
sebab kami ni jenis yang suka cabaran.
 Bukan nak cakap tak ada,
ada segelintir kaum Hawa yang macam itu,
tapi ia lah kan, bak kata Mak Odah,
perempuan baik duduk dekat dengan ibunya.
Hehehe !

Bagi bulan pertama ni,
kehidupan memang agak sukar.
Kadang-kadang sehari sekali saja makan,
kalau ada duit lebih atau makanan lebih di dapur,
barulah jadi 2 hari sekali makan.
Kalau tidak, makan biskut cecah air teh O panas sajalah.
Walau apa pun, memang terasa kepayahan hidup berdikari ni.
Ceh ! berdikari lah sangat, 
pada hal duit belanja, ibu bapa beri lagi.
Hehe !
Walaupun duit belanja diberi,
tapi aku perlu lah waspada,
berjimat cermat dalam perbelanjaan,
buatnya tak sampai hujung bulan dah habis,
kebulur nanti hidup kat sini. Huhu !
Segalanya mahal,
berbeza dengan Muar, walaupun hidup dengan keluarga,
tapi serius aku jarang makan di rumah,
aku lagi suka makan di luar,
kalau di Muar tu, aku tak ada hal punya,
makan kat warung Bhai ke, Edah ke.
Nasi lemak, kuih-muih sikit, air teh o ais.
Tak sampai 3 ringgit.

Kalau kat Melaka ni,
aku tak jumpa lagi kedai macam tu,
jadi, kena lah makan kat warung-warung biasa.
nasi goreng saja, dekat 3.50. belum masuk air lagi.
har ! Bayangkan kalau sekali makan RM5,
2 kali makan? RM10? betul?
itu untuk sehari.
Cuba darab 30 (sebulan)
berapa tu? kalau masak sendiri,
mungkin perbelanjaan itu dapat dikurangkan.
tapi rajin ke nak masak tiap hari? 
hehehe ! fikirlah sendiri ^,^
tak sabar nak habis ni,
nak balik Muar !
Walaupun Muar tak ada apa-apa,
at least, aku makan cukup.
Susah hidup makan sekali sehari ni,
huhuhu !

P.S - ini hanyalah pengalaman aku sebagai seorang perantau
pertama kali ni hidup nak kata jauh tak jauh sangat lah daripada family.
Muar- Melaka saja.
Hehe =)

Monday, November 8, 2010

Konvoi Mersing 12/11/10

lagi berapa hari saja 
sebelum konvoi pergi ke Mersing
tak sabar rasanya cehwah
Bini ada kat Kuantan,
ni kalau bini tak balik,
terpaksa pinjam bini orang..
 
boleh ke pinjam bini orang..?
huhuhu ^,^

Tuesday, November 2, 2010

Nov 2, 2010

Allah Selamatkan Aku
Allah Selamatkan Aku
Allah Selamatkan Muhammad Syafiq
Allah Selamatkan Aku

hehehehe !
Selamat Hari Jadi Muhammad Syafiq
Semoga panjang umur murah rezeki
Dipanjangkan jodoh
Dipermudahkan urusan hari-hari
Dikurniakan kesihatan yang baik
Hehehe ^,^

P.S - Mak nak 125zr tu..
hehehe ^,^

Friday, October 29, 2010

Motosikal Idamanku

aduh kenapa lah bila aku tengok orang
bawa motor ni, aku rasa geram.


kenapa orang bawa motor ni, aku tak rasa geram.

 
mungkin sebab aku dah ada, aku tak rasa geram.
mungkin sebab aku tak ada, aku rasa geram.



argh ! cantiknya color baru ni !
mak nak motor ni.
huhuhu !

pautan terdahulu --> Motosikal Idamanku

Thursday, October 28, 2010

Muar Vs Melaka

kali ini punya entry,
aku nak cerita kan perbezaan kehidupan aku
di Muar dan juga Melaka.
 Aku rasa tak banyak perbezaan kot.
Kat Muar, aku suka duduk rumah,
aku lebih banyak menghabiskan masa bermain komputer,
tengok tv, baca surat khabar dan sebagainya.

So aku harap bila aku praktikal di Melaka,
ia akan merubah aktiviti aku ini.
Tapi apakan daya, haha !
Lebih kurang saja.

Sebelum pindah Melaka,
aku plan memang nak berjalan,
nak lepak-lepak, cari member-member baru.
Kan kan, tapi kita manusia hanya mampu merancang,
semua tinggal rancangan,
lastly, aku duduk rumah juga,
macam aku duduk kat Muar.

Sebab apa? sebab aku tak tahu nak pergi mana
Melaka nampak saja besar, tapi
bila dah habis pusing, alahai, besar-besar,
tapi tak ada apa-apa pun,
semua tempat sama saja,
tapi kalau ada tempat happening
suatu tempat itu tidak akan menjadi bosan.
Macam KL, aku tanya member aku duduk sana,
dia siap boleh kata kat aku,
KL tak ada apa-apa. Har !
Apa kes? Huhu !

Kesimpulannya,
bila kita dah menetap lama di satu-satu kawasan,
kita menghadap benda yang sama setiap hari,
confirm bosan,
melainkan ada tempat yang happening,
setiap hari, tempat itu akan berubah menjadi lebih menarik,
itu sahaja yang mampu menarik perhatian
dan membuatkan kita tak sabar-sabar nak pergi ke tempat
itu pada esok hari. Hehe !

So far, nak jalan kat Melaka ni tak ada kawan,
biasa bergerak sendiri,
atau tunggu saja kawan dari Muar datang,
kalau tidak, duduk rumah,
tengok tv sajalah.
Bosan bosan >,<

P.S - Cerita ini tidak termasuk bab makanan ya,
sebab nak dibandingkan harga di Muar dengan di Melaka
memang jauh beza kot ^,^

Wednesday, October 20, 2010

Merisik Khabar

Assalamualaikum,
Selamat Siang !
hari ni aku nak berkongsi cerita,
bukan cerita aku, tapi cerita televisyen..
tajuk cerita tu merisik khabar..
mesti kau orang pernah tengok right?
pagi-pagi biasa keluar radio..
era kalau tak silap (pendengar setia Sinar)
hehehe !

by the way, episod masa aku tengok tu,
anak die tak melawat mak dia lebih
daripada 3-4 tahun..
kesian aku tengok, rasa sayu saja..
huhu ! mak cik tu
kerja jual botol-botol kosong untuk
menampung kos hidup dia..
sambil tu, ada jual makanan ringan..
sebenarnya bukan ini aku nak ceritakan..

semasa aku tengok cerita tu,
hati aku macam sebak juga lah tengok,
sebab ya lah, dah tua kan..
buat kerja macam itu.. lepas itu anak dia tak balik
aduh ! sedihnya lah..
tak silap masa itu tengah bulan ramadhan..
yah ! bulan ramadhan..
huu sedih-sedih..
barang siapa mak dia masih hidup tu,
hargailah beliau setiap saat, setiap masa,
sebab bila-bila saja dia akan pergi..
bukan saja dia, semua manusia akan mati,
jadi setiap saat itu berharga..
sayangilah mereka seperti mereka akan pergi esok hari..


ni aku ada selitkan video lagu Allahyarham Sudirman..
memang sayu dengar =)


Saturday, October 16, 2010

Berdikari Part 3

nampaknya nak simpan RM50
sampai sebulan, memang tidak kesampaian lah..
balance hari itu memang ada,
tapi minggu ni balik kampung,
isi minyak, makan luar,
habis terus..

aku ingat setiap minggu nak balik Muar,
bekerja secara part time,
tapi tak ada pula..
ada memang ada, tapi gaji bulanan
part time kena ambil gaji bulanan,
masak lah.. bila masa nak pakai duit nya..
dah lah ulang-alik Muar Melaka setiap minggu..
lepas itu, duit gaji bulanan,
tak sanggup aku.. reject-reject..

siapa yang ada lubang kerja-kerja part time,
gaji hari, hello-hello lah saya ya..
tak kisah lah Muar ke Melaka ke..
janji dapat gaji hari,
boleh buat duit-duit tepi..
mana tahu ada masalah yang tidak diingini 
yang paling besar sekali, tak cukup duit makan lah..
itu saja.. dengan minyak..
kalau kerja kedai komputer ke,
kerja despatch ke.. ok juga kot..
hehehe !

oklah..
kesimpulannya,
RM50 memang tak cukup duduk kat Melaka
hahaha ! 
ASSALAMUALAIKUM ~

Wednesday, October 13, 2010

Berdikari Part 2

ok-ok hari ni kita bersambung lagi..
hehehe ! 
nak jelaskan pasal semalam kenapa tak update..
Alhamdulillah,
semalam tak ada keluar duit langsung..
so buat apa nak update right..
tak ada story nak cerita..
hehehe !

by the way, hari ni dah mula keluar duit semula..
semuanya pakai duit,
kenapa tak pakai daun ke..
kui3 ! joke-joke..
ok, balance hari itu ada RM41.60..
tolak beli barang dapur semua,

seperti minyak, biskut, roti, maggi dan minyak motor
total = RM23.95

so RM41.60 - RM23.95 = RM17.65
har ! lupa pula,
ada tolak duit tepi..
RM20 ! bayar duit makan (katanya untuk sebulan)
haish ! duit tepi dah habis..
tinggal itu sajalah..
so duit makan dah settle,
balance ni buat duit minyak sajalah..
minta-minta cukup..
amin..

ok kita sambung lagi esok ya ;)


Tuesday, October 12, 2010

JPBC 2


cerita ni boleh tahan la..
part lawak dia sekejap-sekejap..
tapi bila sampai punch line dia,
memang tak kering gusi gelak..
hehehe !
HERO ADNAN SEMPIT TAK ADA
huhuhu !

walau apa pun,
sokong la industri kita,
cerita ni memang best !
bagi kau orang yang belum tengok,
jemput-jemput tengok ya..
hehehe !

Monday, October 11, 2010

Berdikari

agak-agak cukup ke sebulan RM50?
dengan belanja sehari RM5?
itu untuk 2 minggu sebelum ini aku hidup di MELAKA..
tapi mulai minggu ni aku rasa,
aku akan bawa bekal saja kot..

erm, so aku kena lah plan
jadual duit keluar masuk
so sekarang hari pertama iaitu hari Isnin
semalam aku dah beli topup RM5..

so RM50 - RM5 = RM45

untuk rehat tengah hari tadi,
aku beli lagi air coke + gula..
(botol akan digunakan untuk bawa air mineral nanti..)

RM3.40..
so duit aku ada sekarang tinggal 
RM41.60..

ni plan nak beli barang basah..
tak tahu macam mana cukup ke tak..
tapi aku akan cuba mengoptimumkan (bahasa programmer)
penggunaan duit belanja aku..
sebab itu baru tolak makan, duit minyak?
belum tolak lagi..
haish.. tak apa,
susah-susah dahulu,
bersenang-senang kemudian..

cerita sambung esok..
aku rasa aku akan update setiap hari,
bagi mengetahui perkembangan + flow (bahasa programmer)
kemana duit aku akan pergi..
kalau aku tak buat nota macam ni,
aku rasa aku pun tak ingat aku belanja atas apa..
sedar-sedar dah habis saja ;)

ok, sambung hari esok =)

Sunday, October 10, 2010

Kesibukan

aku rasa blog ni akan sangkut macam ni saja lah..
berapa lama sudah aku tak update..
sibuk dengan kerja,
nak cerita pun tak tahu..
tapi jangan risau lah..

aku akan fikirkan cara lain untuk update story ni..
so tunggu sajalah ok =)
by the way,
Syawal hampir meninggalkan kita,
seronok tak beraya?
hehehe ! hope-hope puaslah ya..

dengan kesempatan ini,
aku nak ucapkan

Selamat Hari Raya !
Maaf Zahir Dan Batin =)

Monday, September 13, 2010

Raya 2010 bersama ex Dato' Part 1

12 September 2010

pelan yang dirancang Alhamdulillah
berjalan dengan cemerlang..
walaupun agak lambat sedikit,
tapi tetap berjalan seperti yang dirancangkan
waktu ni tengah tunggu geng-geng sampai

kedatangan memang kurang memuaskan,
tapi disebabkan semangat tu ada,
kami semua tetap meneruskan juga
pelan yang telah dirancangkan..
mahu tak semangat,
berbaju melayu konvoi..
huhuhu ! baik punya ~

rumah pertama kita orang pergi
ada rumah alif zakwan


tu yang duduk kerusi satu tu lah tuan rumah
waktu dijanjikan pukul 10..
tapi kita orang sampai pukul 10 lebih, 
nak dekat pukul 11..
haha ! jangan marah tuan rumah,
tak baik..

dekat sini kita kumpul lagi geng kita orang
dengan mesej nye, dengan call nya..
yela, berapa ketul saja kot sekarang ni..
tapi walaupun sikit,
tak patahkan semangat kita orang beb !
semangat jiwa kental
hahahaha !



pagi-pagi tuan rumah hidangkan nugget dengan kentang goreng
layan beb ! terima kasih tuan rumah..
hahaha ! kuih tak laku,
makan makanan segera sajalah..
habis dia orang kerjakan..
hahaha ! =)

-sambungan ke part 2-

Tuesday, September 7, 2010

Mee Racun

( 7 September 2010 )

pagi ni, adalah pagi yang akan menentukan segalanya
sama ada aku lepas atau terpaksa mengambil ujian semula
cerita yang aku maksudkan ialah,
pada hari ni,
batch aku akan mempersembahkan projek akhir.
 
agak mengerunkan juga,
walaupun pemeriksanya adalah dikalangan lecturer aku sendiri.
sebelum hari persembahan bermula,
malam itu, aku dan group aku bekerja keras
menyiapkan projek.
lebih kurang macam final touch lah.
sampai tak tidur, punya takut, excited
semua perasaan bercampur aduk
tak tahu nak ungkapkan dengan kata-kata.
siapa yang pernah merasa, tahu lah macam mana,
siapa yang belum, har ! tunggulah giliran kau orang
hehehe =)

tepat pukul 10.30 pagi,
group aku dah siap-siap untuk hari persembahan.
 
-cerita terpaksa dipotong-
-disebabkan adengan-adengan yang tidak dapat dikongsi bersama-
- hehe - 


selesai saja persembahan projek akhir,
kami semua pun bersiap-siap untuk rancangan yang
telah aku rancangkan sejak 3 hari yang lalu
iaitu berbuka puasa ala racun.

hahahaha ! mesti kau orang semua pelik kan?
tapi kat sini, rasanya dah biasa. mungkinlah.
 
ok-ok, disini aku dah sediakan gambar untuk tatapan umum.
gambar adalah hakcipta terpelihara
tiada kena mengena dengan yang lain.
hahaha !
 
 

Conclusionnya,
memang sedaplah..
aktiviti berbuka puasa ini berjalan dengan lancar..
tapi group perempuan yang lambat..
so kita orang makan dulu !
hhahahha ! 

insyaAllah lepas ni,
kita orang mungkin akan mengadakan program 
Jalan Jalan Cari Makan Edisi Cosmopoint
hahahaha !
oklah, nanti ada cerita baru,
aku tambah lagi..

Selamat Hari Raya !

Tuesday, August 31, 2010

Dulu dan Sekarang

zaman sekarang ni serba canggih
semua nya di hujung jari
wah ! macam iklan pula

ok hari ni punya entry,
aku nak tekankan pasal berkawan.
sekarang nak berkawan bukannya susah
cari sajalah di internet..
facebook ada,
myspace ada,
macam-macam ada..
ni bagi yang ada internet lah,
bagi yang tiada, tv pun boleh
tu chat kat chatbox tv tu..
ch8 ada,
ch15 ada,
dan lain-lain lagi.

dulu nak berkawan susah,
nak kena tahu nama,
nak kena duduk satu kelas,
nak kena duduk satu taman,
or mayb kawan kepada kawan-kawan anda..
barulah boleh tahu..
itu pun kalau dapat kawan,
kalau pemalu? macam mana?
hahahaha !

ini sekarang punya kawan senang saja
cari, tekan sajalah button ADD
tunggu respon daripada orang tu..
kalau dia approve, approve la,
kalau deny, cari lain..
apa susah kan..

senang saja.
begitu juga kalau orang nak berkawan dengan kita..
dulu orang nak kenal dengan kita,
siap kena tanya emak lah ayah lah,
tak pun kalau tak kenal orang tu,
buat tak tahu..
sekarang pun tak banyak beza,
sama saja, nak berkawan ke tak,
tekan sajalah APPROVE..
tak nak kawan, DENY sajalah
hehehe ^,^
kan kan kan..

oklah, sampai disini saja cerita saya

kesimpulannya,
berkawan biar seribu,
berkasih biar satu
=)

Monday, August 30, 2010

Apa nak jadi

29 Ogos 2010

pagi ni macam biasa lah,
aku lah orang pertama bangun untuk kejut semua sahur..
lepas siap sahur semua,
standard la pagi-pagi buta,
mana ada kerja nak buat,
online lah apa lagi =)
lepas sahur sampai la lepas solat subuh..

dalam pukul 7 tu,
mak aku dah kejut semua adik-adik aku
buat apa? of course lah kemas rumah..
tapi nak kejut apa,
anak dara semua tidur dalam bilik
dikuncinya lagi.. oh mak aih =X
susah betul nak kejut bangun
panggil-panggil ada orang menyahut,
tapi turun nya tak..
macam-macam..

last-last aku kena kemas seorang..
daripada lap kipas, lampu,
sapu, mop, basuh pinggan, 
susun pinggan, sudu dan macam-macam lagi lah
dalam pukul 10 lebih,
mak aku ajak pergi giant,
nak shopping barang sikit.. 

sampai kat tempat park tu,
memang pack juga la..
so kena park belakang, aku berhentikan kereta
kat pintu masuk, turunkan emak aku,
terus aku park, setting malas nak ikut
hahahah ! [jangan amalkan]

kau orang nak tahu?
dalam kereta tu memang sumpah tak ada entertainment..
nasib baik aku selongkar-selongkar,
ada pula cerita apa itu,
zombieland? macam tu lah bunyinya..
apa lagi, pasang sajalah.. daripada dengar radio..
bosan tak ada lagu best..
tengah syok-syok layan cerita ni,
tiba-tiba ada satu myvi, cina..

aku tengok pun dah pelik,
sebab apa, biasa orang park dia akan masuk depan dulu
tapi ni tak, dia sanggup tu masuk belakang dulu
dari situ aku dah tengok pelik..
lepas 5 minit tak keluar, memang sah pelik..
daripada seat driver tengah baringkan,
terus aku tegakkan, nak tinjau apa dia orang buat..
kan BETUL ! nak tahu dia orang buat apa?
dia boleh snap-snap picture dalam kereta..
hahahah ! tak ada kerja betul..
kalau snap sebelah-sebelah tu tak hairan lagi right?
ni tak, driver siap pindah duduk sama dengan seat sebelah
aku tak tahu macam mana, tapi itu yang aku nampak
kepala dah sebelah-sebelah.. siap c*** !
nauzubillah, kurang pahala aku, 
tapi nasib baik aku tak kelip, so tak apa kot..
lagipun tak tahu kan.. ingat dia nak main snap-snap saja..
rupanya ambil kau, tempat park tu pun jadi..
amoi tu kecil lagi aku tengok..
macam budak sekolah pun ada.. entahlah..
hahaha ! macam-macam.. tak nak lama pula kan..
dekat 20 minit duduk snap dengan beramah mesra..
aku duduk belakang jadi pak pacak saja lah..
hahahah ! memang kelakar gila..
nasib baik dia tak buat something stupid..
kalau tak, memang automatik terbatal terus puasa..
hahahaha ! lagi satu kes ni pula
ada seorang cina ni, memang tak tahu nak cakap apa
sign board tu tulis no entry.. sebab jalan tu untuk kereta dari luar masuk dalam
tapi yang hebatnya cina ni, dia boleh park kat jalan tu
hahahaha ! selamba badak dia saja park kat situ
lepas tu, lock.. jalan buat tak tahu.. 
dua tiga kali juga announcement no plat kereta tu,
tapi tuannya tetap tak kelihatan..
hahaha ! manusia-manusia..
macam-macam ragam =)

sampai mak aku dah datang pun,
owner kereta tu tak sampai-sampai lagi..
memang kelakar lah..
bukan nak racist or what..
sometime bukan cina saja ada buat,
melayu pun ada buat, cuma kita saja tak nampak,
bila and di mana right ;)
so far, kat sini aku tak pernah nampak melayu buat..
dan juga india.. cina berlambak-lambak..
yang double line nya lah..
yang tak boleh belok, dia belok pon ada..
haish macam-macam =)

oklah, sampai sini saja cerita..
salam =)
hehehehe =)

Friday, August 27, 2010

Cinta Terakhir


Kau cinta pertamaku
Kau cinta terakhirku
Tiada apa yang bisa
Menafikan kasih kita
Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

Mungkin kan terputus di tengah jalan
Mungkin kan terlerai tanpa ikatan
Usah ragu dengan takdir
Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

Mungkin kita kan berbeza haluan
Berakhirnya cerita percintaan
Segalanya ketentuan Tuhan

Thursday, August 26, 2010

Sedih Wor


26 Ogos 2010

Aku ni jenis malas
nak baca entry yang panjang-panjang
tapi pagi tadi macam mana entah aku 
ada mood nak baca entry orang

panjang juga lah entry dia,
tapi about life,
and atas rekemen daripada kawan facebook aku sendiri
so aku baca saja lah
pada mulanya cerita memang rasa macam nak close

tapi bila dah amati sekali dengan lagu
cerita tu menjadi lebih feeling bila membaca
agak sedih bila aku baca

walaupun aku tak kenal,
tapi bila baca,
macam aku dah kenal lama pula
dia tak ada pun cerita latar belakang,
siapa dia and what so ever,
tapi melalui satu entry tu,
aku macam tahu semua pasal dia

memang sedih bila kehilangan orang tersayang
tapi apa boleh buat,
kita manusia hanya mampu merancang
tuhan yang tentukan segalanya

berat mata memandang
berat lagi bahu memikul bebanan
pesanan aku buat kau orang semua
hargailah orang tersayang
kita tak tahu bila dia akan pergi
begitu juga kita
jadi hargailah dia setiap saat

♫♪ ~ Cinta Terakhir - Aiman ~ ♪♫
(this song still stuck on my head)
(selepas baca entry daripada seorang blogger ni)
(asyik terbayang saja cerita dia)

Tuesday, August 17, 2010

Merapu

tora datang lagi
hahahah !
lama tak tengok iklan tu kat tv..
dulu masa sekolah tadika,
rajin tengok iklan ni..
suara siapa lagi kalau bukan mat sentul
hehehe =)



tapi bukan ini yang saya nak cerita
ceh ! macam raja lawak pun da =P

ok-ok,
back to the topic
kalau kau orang semua perasan,
mesti kau orang pelik,
bagi siapa yang perasan lah,
cuba teka apa dia..

hahahaha !
dapat ke tak? 
confirm tak dapat lah..
tapi siapa yang dapat tu,
10 markah lah untuk kau orang,
sebab kau orang memang 
pembaca fiiq26 tegar..
hohoho =)
macam itu pun ada ya =P

ok-ok
sambung lagi,
macam ini, 
kalau kau orang perasan kan,
kenapa tahun ni
tak sama dengan tahun lepas..
faham tak?
ok-ok, aku detailkan lagi..
cuba tengok blog archieve tu,
tahun lepas, 
setiap bulan,
ada saja benda aku nak merapu
ceh merapu ya,
bukan merapu, tapi nak berkongsi cerita
kan kan.. 
cover-cover sikit
tapi tahun ni,
aku diam membatu-batu..
tapi aku rasa kau orang pun tak tahu kot..
sebab aku tengok kat cbox,
tak ada siapa pun yang tanya
peh! touching pula!
hehehe !
tak ada lah bergurau saja..
tak apa tak apa..
lagi pun aku boleh target,
siapa yang rajin usya blog aku ni..
hehehe =)

by the way,
thanks la sebab sudi luangkan masa membaca..
entah apa entah aku merapu ni,
kau orang pun layan saja lah ya..
hehehe ! jangan marah =)

oklah sampai disini saja..
kelak kita sambung lagi ya =)

Monday, August 2, 2010

Alhamdulillah 2

Alhamdulillah
my life is getting better and better =)
syukur kepadaNya..

walaupun tak sepenuhnya,
tapi beban tu semakin berkurang la..
hehehe =)

sekarang ni semua masalah kira hampir settle,
yang belum kewangan aku saja..
kurang memuaskan..

entah kenapa tahun ni,
kewangan aku teruk sangat..
kalau naik pun,
sikit saja,
lepas itu, turun balik..

jatuh kalau sikit tak apa,
ni memang menjunam terus..
ada sekali,
sampai habis terus duit poket..
ish2!
seminggu aku melekat kat rumah
nak collect balik
[padahal aku memang jarang keluar pun]
[duduk rumah saja memanjang]
[pergi kelas, balik kelas]
[hehehe]

kalau nak keluar pun tak tahu nak pergi mana
al-maklum lah,
20 tahun duduk MUAR,
dah tak tahu nak pergi mana..
tapi nama jalan still tak hafal..
[kecuali area bandar]
huhuhu =)

hari ni
[2 Ogos 2010]
macam biasa lah
pagi-pagi sidai kain,
kemas tempat tidur,
sapu sikit [sikit saja]
hahaha !
lepas tu terus online..
sebelum online, tengok tv dulu
sampai pukul 9,
cerita favourite tu !
CSI ! hehehe !
ada pula iklan CORNETTO !

Alamak hai !
sedapnya lah..
ngidam 
[ceh ngidam, ayat tak boleh belah]
hahaha !
tak apa tak apa..
nanti ada sen lebih,
kena dapatkan satu !
tak kira..
hohoho !
oklah sampai disini =)
nanti share lagi !

Assalamualaikum~

Friday, July 16, 2010

Alhamdulillah

syukur kepada Tuhan
dengan limpah dan kurnianya
dapatlah kita bersama-sama lagi
untuk berkongsi cerita-cerita
suka dan duka =)

wah! ayat ;p
Selamat Pagi !
saya ucapkan kepada semua
pembaca setia saya..
pendengar dan juga pemberi nasihat
thank you all !
hehehe ^^
entah ada orang entah tak ;p

tak apa lah yang penting,
aku nak sharing juga dengan kau orang..

Alhamdulillah
my life is getting better and better
kau orang mesti pernah dengar

'hidup kita ibarat roda
kadang-kadang kita di atas,
kadang-kadang kita di bawah,
tetapi walau apa pun,
kita mesti tabah menghadapi segala ujian'

pernah kan? takkan lah tak pernah =)
1st, saman aku dah habis bayar..
Thank God !
lega kepala aku memikirkannya..
saman tu lah yang membuat aku serabut sangat-sangat
sampai makan tak lena
tidur tak basah
mandi tak kenyang

sekarang rasa macam dah free sangat kepala ni
hehehe ! Alhamdulillah

sekarang tinggal referral saja
aku harap lulus dengan cemerlang lah..
dah lah dekat semester akhir ni..
so aku tak nak lah ada foul-foul..
nak smooth saja
and hope my result getting better and better..
wish me luck ok =)

oklah,
sampai sini dulu cerita
sebenarnya banyak lagi nak cerita,
tapi aku sendiri dah lupa..
seronok sangat punya pasal..
hehehe ^^

jumpa lagi di lain hari ;)
Assalamualaikum!

Thursday, July 8, 2010

Personaliti Skorpio

Orang nya serius, mudah cemburu,
Mood swing..

Tips untuk memikat: 
Sentiasa menghargai nya.. 
nak bergayut di telefon berjam-jam pun tak apa!
janji dengan dia, kerana Scorpio ini macam Libra juga, posessive. 
Tak suka berkongsi perempuan nya dengan orang lain.

WARNING: bila dah tepikat susah nak lepas daripada scorpio

Sunday, July 4, 2010

Semangat



Huhu
sejak dua menjak ni aku asyik bangun awal saja
kenapa ya? aku juga sering mengalami
tidur malam yang agak susah lah
mana tak nya, orang malam tidur,
aku berjaga

yang peliknya,
aku kalau tidur awal ke
tidur lambat ke,
automatik lepas pukul 1,
mata ni akan jadi segar
har ! apa sebab tu?
jeng3 !

nasib baik lah
walaupun bangun pagi-pagi,
tapi aku still mampu pergi ke kelas
tak mengantuk..
itu yang hebat
tapi bila balik, TERBABOM!
tumbang ! kahkahkah !

pagi-pagi rutin macam biasa lah
kemas tempat tidur,
sapu depan, sidai kain..
siap semua,
tengok tv ! cerita kegemaran kot..
The Guardian..
lepas itu,
CSI : Crime Scene Investigation

memang gempak lah !
hehehe !

tup tup, tengok jam dah pukul 9 !
masa untuk online
YAHOO MESSENGER

agaknya orang yang ditunggu dah online ke belum
hehehe =)
sementara tunggu,
dengarlah lagu
Daus AF 8 - Kenapa =)
confirm senyum macam gambar YM tu..
hehehe !
oklah =)
sampai disini saja =)
sambung lagi ya ;)

Friday, June 25, 2010

Selesai Satu

Alhamdulillah..
selesai satu benda..
ada lagi DUA saja tinggal..
total RM160 lagi..

wah mana nak cari duit ni..
lepas selesai benda ni baru lega..
eh cuit-cuit, rasa ada lagi DUA !
aah ! referral !
ahh ! bencinya !
tambah RM100 lagi !

duit lagi =(
hmm, mana nak cari duit..
kalaulah duit jatuh dari langit..
senang saja kan..

apa boleh buat,
nak kerja, tak ada masa yang cukup,
sekarang nak cari part time bukan senang
tak macam dulu-dulu
sekarang susah..
semua nak full time..

hmm..

[Mood : Down]

Wednesday, June 23, 2010

Down Again

jumaat ni (25/6/2010),
aku akan naik ke mahkamah..
bukan naik turun tangga..
but the real one..
sebab satu ketika dulu,
aku pernah disaman

lama tak lama sangat la..
tempoh bayar kompaun 3 bulan biasanya..
lepas 3 bulan,
naik court la kan..

hmm..
aku tak pernah dihadapkan macam ni
tapi nak buat macam mana..
aku bukan ada duit nak bayar..
kena lah naik juga..

kesnye? 
hmm langgar trafik light merah..
sebenarnya bukan disengajakan..

ok..
ceritanya begini..
aku biasanya memang akan berhenti trafik light merah..
kecuali pagi-pagi buta..
biasalah.. kereta tak ada..
pergi keluar minum 2-3 pagi..
kalau berhenti trafik light pun,
bukan ada kereta..
so, langgar sajalah..
ok-ok, back to the story..

sejak aku menggunakan motor tanpa raga ni
agak susah juga lah untuk aku pikul barang
kalau barang-barang kecil dan tidak berharga,
aku tak ada lah nak kisah sangat..

cuba bayangkan,
motor besar macam ni,
bawa komputer riba..jeng jeng jeng !
agak-agak kau orang berhenti tak?
sempat lagi nak buat undian ya..
bagi aku pada masa itu
memang aku sanggup langgar..
sebab aku tak nak lah diragut wei..
aku pun perlahan-perlahan pulas minyak,
slow saja aku langgar trafik light tu..

nasib tak baik,
polis tengah duduk kat depan..
nak tak nak kena lah terima
kita dah buat salah kan..

the morale of the story
jangan lah langgar lampu merah
jangan cuba sekali-kali..
kadang-kadang tak apa..
depend on situation la..
ini undang-undang..
bukan apa, malang tak berbau right..

aku tak tahu aku dalam situasi salah ke tak
tapi aku cuma takut aku akan jadi mangsa keadaan
itu yang membuatkan aku berani melanggar lampu merah tu
~ salam ~

Sunday, June 20, 2010

Scorpio =)

What you should do: What you should not do:
  1. Dress up and look good for the Scorpio. The Scorpion appreciates beauty and sex appeal.
  2. Have a no-holds-barred approach. The Scorpio will delve into your secrets, anyway.
  3. Don't hold on. A relationship with the Scorpio is an exciting journey of discovery, so go along!
  4. Be comfortable with the Scorpio gaze. Squirming will not help!
  5. Share everything with your Scorpio. This will make for a highly fulfilling relationship.
  1. Don't ever accuse the Scorpio of playing with your emotions. The Scorpio promise of fidelity is as good as gold.
  2. The green-eyed monster is the most dangerous part of your relationship. Try and keep jealousy at bay.
  3. You need to take lessons in handling your emotions with a Scorpio. Try not to contribute to the emotional fireworks in the relationship.
  4. Don't have a narrow mind. With the Scorpio, you must be prepared for anything.
  5. Don't ever keep secrets from the Scorpio.

Wednesday, June 16, 2010

June 16, 2010

biasa aku tulis cerita panjang lebar,
tapi hari ni mungkin cerita aku agak pendek saja
habis sudah cuti semester aku
ni baru 2 minggu naik cuti
walaupun cuti aku tak berapa nak seronok
tapi aku ada juga la pergi berjalan
pergi mana?
of course PD aka Port Dickson

aku bertolak dari MUAR sabtu petang
dalam pukul 6.30
dari MUAR ni berapa biji saja
kumpul dekat PD
ramai member dah kumpul kat sana

ini sedikit gambar =)


tapi sedikit tak best la masa pergi
sebab tak ada tempat tinggal
kena tidur atas rumput
dah lah tepi pantai
sejuk wok !
tapi yang best sebab dapat konvoi
kumpul ramai-ramai =)
memang enjoy
hope next time ada lagi
aku nak pergi lagi =)
tapi with better planning

-P.S-

Sesetengah Gambar Yang Diambil
Bukan Hakmilik Saya !!

Terima Kasih Kepada Google !!

Permainan