Pembaca Setia

Status

Ready To Convocation =)

Saturday, May 23, 2009

Untungnya....


untung kan kanak-kanak sekarang..
macam-macam dia orang dapat..
sekarang ni, kalau aku pergi shopping complex..
budak dalam lingkungan 12 tahun dah pakai handphone..
kita dulu nak pakai handphone kena tunggu result baik baru dapat..
tak pun tunggu naik sekolah menengah atas..
baru lah merasa pakai..

motor pun macam itu juga..
naik menengah atas baru dapat..
pergi sekolah naik basikal saja..
sekarang wah! form 1 dah dapat motor sendiri..
begitu seronoknya..



tapi satu saja dia orang rugi..
dia orang tak dapat merasa keseronokan mengayuh basikal..
hehehe! seronokkan?! siapa setuju?! hehehe!
har! naik basikal seronok..
siapa kata tak seronok..
hehehe!



duit belanja pun begitu juga..
dulu belanja RM2 saja..
kadang-kadang RM1 pun ada..
kadang-kadang bawa bekal saja pun ada..
tengok sekarang, anak-anak pergi sekolah,
bawa paling sikit RM5..
paling banyak jangan katalah..



disini aku terfikir..
memang untung kanak-kanak sekarang..
tapi pernah ke dia orang terfikir penat lelah
parents dia orang bekerja mencari rezeki?
anak-anak menghabiskan duit itu dengan sewenang-wenangnya..
enjoy sana sini..
duit dibelanjakan kepada benda yang tidak berfaedah..
jika jarang, boleh diterima..
sekadar untuk melepaskan tekanan..
tapi kalau selalu? adakah patut?
oh tidak.. mesti dia orang tidak pernah terfikir penatnya
orang tua bekerja mencari sebutir beras..
anak-anak menghabiskannya dalam sehari saja..
tak cukup diminta lagi untuk tambah..
kalau diberi nasihat, adakah dia orang akan dengar?
begitu tinggi peratusnya yang tidak mengendahkan
daripada yang mendengar..
masuk telinga kanan, keluar telinga kiri..

aku ada juga cuba nak cari kerja..
tapi larat ke aku?
nak bekerja sambil belajar?
macam tak.. macam ya..
entahlah..
tapi kalau boleh, aku nak cari satu kerja
di rumah, yang boleh menambah pendapatan aku..
bukan apa, cuma mahu membantu kedua-dua orang tuaku..
dan juga diriku sendiri..
sama-sama kita hayati pengorbanannya..
terima kasih ya ALLAH kerana dengan rezekimu,
aku dapat hidup tanpa perlu rasa lapar dan dahaga..
semua cukup.. makan pakai tempat tinggal..



pernah kah kau orang bersyukur?
jika tidak, marilah sama-sama kita bersyukur ke hadrat ILLAHI..
dengan limpah dan kurnianya,
dapatlah kita hidup dengan bahagia di atas muka bumi
yang sementara ini..
janganlah kita lupa dengan segala yang telah dikurniakanNYA
kepada kita.. berSYUKURLAH dengan apa yang ada..
sesungguhnya ada hikmah jika dia memberikan/mengambil sesuatu
daripada kita..

ALHAMDULILLAH SYUKUR!!

6 comments:

farha said...

btl3..
dak skunk bruntung..
kdg2 ak segan nk mntk money dr parent ak..
tp ble da x de dwet bru ak mntk 2 pon segan nk mntk..
so kte bersyukur jek ap yg ad pd kte ni..
tol x??
huhu

FiiQ90 said...

yup.. same lah dengan aku..
aku pun segan nak mintak..
hehehe!
syukur lah..
tapi kalau dah kering sangat,
terpksa lah tebalkan muke mintak duit..
hehehe!

inoue said...

fuh habis satu kotak tisu ako0 bce ko pyer blog nie..
agak terasa ckit la kdg2 ako0 pown men mtk jek dwet tanpa mgira pnt lelah parents ako0 mncari dwet..ekeke..insaf wo0o0o0..bdk2 skrg nieyh mewah giler..tp lg sdp lau kiter susah2 duluw baru senang..kn345?? hehehe..

FiiQ90 said...

satu kotak tisu?
wah! penuh perasaan ni baca..
hehehe!
yup2!
berakit2 dahulu,
berenang ketepian..
bersusah2 dahulu..
bersenang kemudian ;)

tapi pastikan hasil usaha sndiri..
hehehe!!

farhazoeLa said...

hhahaha, nk duir rm 5 bleh
??
\
huhuhuh.. mmg pon. aku dapat hp mse form 5 tau x!

FiiQ90 said...

huhuhu!
kita dapat hp mase form 2..
itupun guna wet raya beli..
hahaha!

-P.S-

Sesetengah Gambar Yang Diambil
Bukan Hakmilik Saya !!

Terima Kasih Kepada Google !!

Permainan