Pembaca Setia

Status

Ready To Convocation =)

Thursday, May 28, 2009

Agak Segan Lah...


Rabu bersamaan 27/5..
kawan mak aku datang ke Muar..
bukan untuk bercuti..
tapi sempena sukan pendidikan khas yang diadakan
di stadium MUAR..

mak aku cakap,
dia ni orang SABAK BERNAM..
alang-alang dah terlanjur ada di MUAR,
mak aku pun nak tunjuk-tunjuk lah
jalan-jalan di MUAR ni..
huhu! seronok la juga..
dapat pusing satu bandar MUAR..
ya lah kan, bukan besar mana pun..
pusing-pusing, situ juga..
jadi senang la kerja aku..
hehehe!

masa tengah pusing-pusing,
dia tanya lah kat mak aku..

'banyak ya nama SULTAN ABU BAKAR'

mak aku pun jawab lah..

'Aah! nama pemerintah dulu-dulu kan..'

'mesti dia banyak membangunkan,
sebab tu banyak tempat letak nama dia'

mak aku mampu ketawa kecil sahaja..

sampai sahaja depan ASTAKA,
kawan mak aku tanya lagi..

BANDAR MAHARANI tu sempena nama apa?
agak terdiam juga lah mak aku..
dengan aku-aku sekali terdiam..
punya lah lama duduk di MUAR..
tapi aku tak pernah ambil tahu pun sejarah itu semua..
erm.. agak malu lah juga bila orang luar tanya,
tapi kita tak tahu jawab..
kalau orang kita tak kenal,
boleh lah cakap,

'maaf encik/cik, saya bukan orang MUAR'
(Sampai tak mengaku tu nak cover punya pasal)

hahahaha!
ni dah kenalan sendiri tanya..
har! ambil kau!
penangan! sebab tak nak ambil tahu..

disini saya telah sediakan satu nota
tentang BANDAR MAHARANI
harap kau orang tahu lah ya bila orang tanya nanti ;)

Bandar Maharani, juga dikenali sebagai bandar Muar
di daerah Muar merupakan bandar DiRaja negeri Johor.
Ia mempunyai penduduk seramai 110,000
dan dibuka sekitar 1884,
dinamakan bersempena isteri Sultan Abu Bakar Daeng Ibrahim.

inilah serba sedikit sejarah MUAR ;)

12 comments:

farhazoeLa said...

wetex parade plak bagaimana?

FiiQ90 said...

kenapakah dengan wetex parade?
wetex parade memang nk wat shopping complex pun..
huhuhu~

farha said...

ak igt ko ad cter kat sejarah muar 2..
rpe ny x de ekh..
huhu
klu ak pon ak x igt..
xD

FiiQ90 said...

hahaah! taw pon..
tu seb bek tnya bandar maharani jew..
mane tahu tnya sri amar diraja ke..
hahaha!

farha said...

nk gak mskkn sri amar diraja..
tw la sultan abu bakar ad..
huhu.. :P

FiiQ90 said...

hehe!
mestila :D
weee~

inoue said...

ape la ko nieyh malow ako0 ko x taw sejarah muar..
agagaggaa..
ako0 org korea pown taw..
uweks~

farha said...

persan ko inoue!!!

FiiQ90 said...

bluek!! prasan!!
ni kalo polis baca nie..
confirm kena angkut..
hahahaha!!
pendatang tanpa izin..
hahaha!!

farha said...

siot jek ko fiq!!

inoue said...

ako0 lhr kt korea tp dh ade ic malaysia lorh..
xkn la dye nk tgkap ako0..
pe la korg nieyh..
jelez r tuh

FiiQ90 said...

tgk wat cite bohong lagi..
mana ada orang lahir kat korea..
ada ic malaysia..
ahhahaha!!

-P.S-

Sesetengah Gambar Yang Diambil
Bukan Hakmilik Saya !!

Terima Kasih Kepada Google !!

Permainan