Pembaca Setia

Status

Ready To Convocation =)

Wednesday, May 20, 2009

Pengalaman membawa kereta?!


SALAM!

ni nak cerita sikit lah pengalaman aku membawa kereta..
bila masanya aku bawa? apakah masalah masa aku bawa?
apa yang terjadi? hahaha! memang aku tak boleh nak lupakan..

1st time kau orang bawa kereta masa umur kau orang berapa?
atas 17? tak hebat.. bawah 17? memang hebat!
hahaha! ada macam iklan tv tu tak?
iklan apa aku pun dah lupa..

sebelum aku cuba bawa kereta ni,
aku ada lah cuba-cuba bawa motorsikal 125z..
yang dipinjam dari member aku..
maklum lah, volvo tu kan manual..
so, aku kena lah belajar pasal clutch dulu..
kalau tak, macam mana lah..
tapi yang seronoknya, aku bawa 125z tu,
gear 1 saja.. hahaha! tak lepas lagi lah masa tu bawa..
sekarang dah reti.. hahaha!



saat yang dinantikan..
masa aku bawa volvo ni jalan,
parents aku tak ada kat rumah..
kunci pula ada kat rak..
aku pun apa lagi..
rezeki jangan ditolak..
sebat lah start volvo tu..
bila enjin dah hidup muka bukan main seronok lagi..
senyum sampai ke telinga..
tapi apakan daya, bila lihat depan,
celah stereng saja nampak..
pendek rupanya aku ni.. adoyai~
maklum lah, aku belajar masa tu pun form 3..
mula-mula tu setakat main gear reverse dengan gear 1 saja la..
kira main ke hadapan, belakang, depan, belakang..
itu saja.. nak cari gear reverse dia tak nak payah pula..
ingatkan macam kereta biasa-biasa saja..
sekali kat gear tu, ada songket sikit..
fuh! dah macam bawa motor 125z..
siap songket-songket gear..
baru lah jumpa gear reverse..
punyalah seronok kan bila kereta besar dari kita ni bergerak..
hehehe!

lepas tu, ujian kedua pula..
main belok-belok..
main la stereng ni.. try belok keluar dari laman rumah..
wah! bergerak lor! uwah! seronok nya!
tapi tak nampak depan..
agak bahaya juga..
aku reverse balik.. cari lah buku tebal-tebal..
dalam 2 gitu kot.. buat alas punggung..
har! baru lah nampak depan.. wah seronok betul..
dapat pusing taman naik kereta..
besar pula tu.. panjang, lebar..
memang macam raja lah bila lalu..
maklumlah, semua mengelak..
hahaha! tapi yang kelakarnya,
gear 1 saja bawa..
tak reti nak change gear 2..
senggut-senggut lah kereta tu..
hahahaha!! memang kelakar.. bayangkan,
pusing taman guna gear 1 saja..
mahu tak meraung kereta tu minta gear..
hahaha! tapi aku tak mudah putus asa..
aku cuba lagi untuk tukar kepada gear 2..
itupun selepas aku parking semula kereta dirumah..
dah action-action kat laman,
baru lah aku start balik kereta..
nak selesaikan misi masuk gear selain gear 1..

start-start, aku pun meneruskan perjalanan..
lama juga aku pusing-pusing taman..
akhirnya misi aku berjaya.. aku berjaya!
rupanya main tarik-tarik saja gear dia ni..
atas bawah, atas bawah, kiri kanan, kanan kiri saja..
ada no tulis.. hahaha!
nak masuk gear berapa..
tapi pastikan, clutch dipijak lah..
kalau tidak, meraung kereta tu..
tengah show-show tengok kaki pijak clutch,
nak langgar ah so beli roti kat kedai depan..
nasib baik lah tak langgar..
and dia pun tak perasan yang aku nak langgar dia..
hahaha! brek tu jaga juga..
jangan sibuk sangat tengok kaki sampai kat clutch ke tak..
hehehe!

petang tu kira aku dah pandai la main brake,
main clutch, main minyak..
tak sampai sehari, aku dah pergi bawa keluar jalan besar..
kalau kau orang duduk muar,
kau orang tahu berapa jauh bakri-pesta tu,
sampai jalan temenggung ahmad..
sampai situlah aku bawa.. hahaha!
dekat jalan besar..
berbekalkan ilmu didada..
aku nekad bawa keluar..
fuh! dah macam dato'-dato'..
kereta besar.. orang kecil saja dalam kereta tu..
huhuhu!

agak-agak kau orang,
dalam bulan tu juga, aku pernah bawa sampai mana?
hahahaa!! tettttt! masa dah tamat..
aku pernah bawa sampai BP atau batu pahat..
tanpa lesen.. huahuahua!
ini memang aku bernasib baik lah..
sebab masa ni, jpj ke polis ke,
belum keras lagi.. undang-undang pun tak ketat..
road block pun kurang..
so, bedal saja lah bawa..
huhuhu! seronok sungguh dapat rentas daerah lain..
naik kereta pula tu..
memang mewah..
hehehe!

start daripada tu juga aku bawa kereta pergi sekolah..
wah! memang bergaya..
abe-abe volvo..
huhuhu! besar dan panjang saja parking kat kawasan luar sekolah tu..
lepas dah lama sikit, baru lah dapat kereta lain..



tak silap aku, naza tu dulu kot aku bawa pergi sekolah..



lepas itu, baru lah neo..
hehehe :D



perdana pun aku pernah bawa pergi sekolah..
balik sekolah, memang jadi tumpuan la..
paling aku tak boleh lupa,
masa nak balik sekolah tu,
ada road block.. jpj yang buat..
naik gelabah aku dibuatnya..
tapi aku relax.. lelaki kena relax beb..
cool.. hahaha!
dia check aku pakai tali pinggang keledar..
check road tax hidup..
terus dia bagi jalan..
ALHAMDULILLAH! hanya tuhan saja tahu..
berapa laju nya degupan jantung aku..
dah macam jumpa teman istimewa saja..
huhuhu! jpj tu teman istimewa juga..
kui3! seronok! hahaha!

nak bagi peringatan sikit..
nak bawa tu boleh..
tapi biarlah ada lesen..
bukan apa, mana tahu nasib tak baik..
terlanggar anak orang ke..
terlanggar kambing melintas itu tak apa..
huhu! so fikir-fikirkanlah..
ada baiknya..
jangan contohi saya..
saya budak sangat baik :P
kui3! salam~

4 comments:

didiey ;) said...

hee..volvo?
orgnye kecik.ketenye besor wehh ;)

FiiQ90 said...

huhu! sikit lebih kurang la..
besh wor..
nmpk kat celah2 stereng jew..
hehehe :D

inoue said...

ko mmg otai la beb!!
ako0 nk bwk kete pown mgigil ko leyh lak wat keje giler time f3..
ahaks..
selut la!!
best dowh yg nieyh..

FiiQ90 said...

hahaha!
form 3 gak aku bawa kete pi sekolah..
hahaha!

-P.S-

Sesetengah Gambar Yang Diambil
Bukan Hakmilik Saya !!

Terima Kasih Kepada Google !!

Permainan