Pembaca Setia

Status

Ready To Convocation =)

Wednesday, August 26, 2009

Apa nak jadi - part1


percaya tak,
perempuan sekarang lebih mahal daripada lelaki..
kenapa?
sebab perempuan tak perlu berbuat apa-apa,
untuk menarik perhatian lelaki..
tetapi perlu berbuat macam-macam
untuk menarik perhatian perempuan..
betul?

tetapi sekarang ramai yang menyalahgunakannya..
dengan wajah yang cantik itulah,
banyak perkara yang tidak baik berlaku..
kenapa perlu menayangkan gambar separuh *****??
plus, perlu meletakkan di tempat yang public?
macam internet or whatever?
wujudnya myspace, tagged, facebook dan sebagainya..
adakah ia sekadar suka-suka?
menarik perhatian?
ingin ramai kenalan?
or? explain to me?
tak salah hendak mencari kawan..
tapi ada batasnya..
takkanlah sampai kena menayangkan dada
kepada orang lain, baru nak dijadikan kawan?
apa maksudnya tu? Oh My God!

betulkan jika ada yang salah..
tapi ini yang saya nampak
pada remaja masa kini..
adakah anda tidak pernah terfikir?
bukan beribu, bukan beratus ribu,
malah beratus juta orang
menggunakan internet setiap hari..
mungkin lebih..
dengan hanya perlu menekan butang search saja,
semua maklumat boleh didapati..

itu bagi yang betul menggunakannya..
bagaimana dengan yang menyalahgunakan kegunaan internet?
sekarang, dengan hanya menggunakan software yang
bernilai puluhan ringgit saja,
boleh mengubah rupa anda..
malah boleh mengaibkan..
janganlah kita terikut-ikut budaya barat..
ingatlah budaya kita..
yang paling penting, agama kita..
tak salah hendak berkawan/bergaul,
tetapi, ingatlah tatatertib bila bersama..

pointnya disini ialah,
fikirlah sebelum membuat sesuatu..
bagaimana jika ahli keluarga anda yang melihat anda
sebegitu rupa? saudara-mara..
adakah mereka gembira melihat anda?
Wallahualam..

bukan niat nak menyibuk,
tetapi kita dah sesama saudara Islam,
janganlah kita bangga dengan dosa yang kita buat..
biarlah ianya antara kita dan Dia..
Selamat menyambut bulan ramadhan..
selamat berpuasa..
banyak-banyakkanlah beramal ibadat di bulan mulia ini..
banyak pahala yang bakal anda perolehi..
Insyaallah..
AMIN!

9 comments:

e.i.y.a.P.S.Y.C.H.O said...

err.no komen;)

FiiQ said...

hehe!
any1? :D

shakinah said...

saya sebagai perempuan


S.E.T.U.J.U

muahahahaha~

~Ice~ said...

SETUJU!!
Salah satu sebab kenapa perempuan lebih banyak mendiami neraka daripada lelaki. Nauzubillah T_T

FiiQ said...

nauzubillah!
tol2 dengan adanya top model la..
miss universe la..
miss world la.. adoiyai!
bulan pose ni,
jangan la adakan aek..
menambah dosa yang sedia ada betul x(

ielamorry said...

thanks for following :)

i absolutely agree with apa yg u cakap ni :)

and yes, sebagai perempuan; jgnla pakai dedah2 sangat :)

FiiQ said...

jangan marah ye :D
sekadar meluahkan ketidakpuashatian xD

Ain said...

purp! sukunk! ni fiiq? kagum!
puff.puff. [tepuk tgn]

fiiQ said...

lork~
lalala~

-P.S-

Sesetengah Gambar Yang Diambil
Bukan Hakmilik Saya !!

Terima Kasih Kepada Google !!

Permainan